Поддршката на Развојна банка за економскиот развој на државата

26.12.2023

  • Ковачевски: Во услови на светска криза, Развојната банка, овие пет години одигра клучна улога за поддршка на стопанството   Премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес-конференција со Развојната банка ја истакна важноста од континуираната поддршка на компаниите, пред сé малите и средни претпријатија, преку поволните кредити во изминатите пет години, во услови кога светот се сооч...

Пласирани 64,5 милиони евра кон домашните компании преку Развојна банка

22.12.2023

  • Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје пласираше средства во износ од 64,5 милиони евра од заемот од Европската инвестициска банка преку ЕИБ 7 кредитната линија за трајни обртни средства и инвестиции за МСП и mid-cap компании, вклучително и зелена транзиција.   Со овие средства, се обезбедува поддршка на 201 проекти (94 за долгорочни инвестиции и 107 за обртни средства) и се овозмож...

Потпишан договор со Француската развојна агенција за нови 50 милиони евра наменети за поддршка на компаниите

21.12.2023

  • Владата, Министерството за финансии и Развојната банка преку Француската развојна агенција обезбедија нови извори на средства со цел поттик на македонската економија да инвестира во зелени, социјални инвестиции и дигитализација во износ од 50 милиони евра.   Средствата ќе се пласираат преку Развојната банка на Северна Македонија, а до крајните корисници ќе бидат достапни преку деловн...

Одобрени 50 милиони евра од Банката за развој на Советот на Европа (ЦЕБ) за поддршка на македонското стопанство преку Развојна банка

20.11.2023

  • Административниот совет на Банката за развој на Советот на Европа (ЦЕБ), на седницата одржана на 16-ти и 17-ти ноември 2023 година, донесе одлука за одобрување на Програмски заем во износ од 50 милиони евра за Развојна банка на Северна Македонија. Овој заем ќе придонесе за поттикнување на отворањето на нови работни места и инвестирање во основни и обртни средства на микро, малите и средни претприј...

ЕИБ Глобално обезбедува грант за техничка помош од 1 милион евра за да го поттикне воведувањето на зеленото финансирање за МСП во Северна Македонија

15.09.2023

  • - преземено од медиумска објава на ЕИБ -          Средствата ќе го олеснат финансирањето на зелените проекти во согласност со Зелената агенда на ЕУ за Западен Балкан Техничката помош ќе го поддржи спроведувањето на новата зелена кредитна линија за мали и средни претпријатија, доверена на Развојната банка на Северна Македонија (РБСМ) во јули оваа година ...